Plnenie klimatizácie: Kedy je potrebné a ako postupovať?

10. 07. 2020 | 06:07

Klimatizačný systém bol kedysi vyhradený primárne pre vyššie triedy áut. Dnes je to štandardné vybavenie vo všetkých triedach vozidiel. Klimatizáciu využije človek nielen počas horúcich letných dní, ale aj v zimných mesiacoch. V článku sa dozviete, ako funguje a ako postupovať pri plnení klímy.

Princíp klimatizácie v aute

Hlavnou súčasťou klimatizačného systému je kompresor, ktorý obsahuje chladivo - plyn, ktorý sa musí pravidelne dopĺňať. Keď je klimatizácia zapnutá, plyn prechádza do kondenzátora. Čerstvý vzduch zvonku vozidla prechádza cez kondenzátor a teplota plynu rýchlo klesá a spôsobuje skvapalnenie chladiva. V tekutej forme, sušička odstraňuje nečistoty pred dosiahnutím tepelného expanzného ventilu, ktorý v podstate umožňuje vodičovi regulovať teplotu v aute obmedzením toku kvapaliny. Nakoniec sa kvapalina premení na paru, keď prechádza cez odparovacie špirály a následne fúka do kabíny ako studený vzduch. Medzitým sa chladivo, ktoré je opäť v plynnej forme, vracia do kompresora, aby znovu spustilo proces, ktorý funguje bez problémov pri pravidelnom plnení klímy. 

Ako zistíte, že niečo nie je v poriadku?

Pravidelnú kontrolu auta by ste určite nemali podceňovať. Predídete tak nejednému problému. Pri celkovej kontrole auta je možné, že sa objavia aj problémy spojené s klimatizáciou. Kompresor je pravdepodobne najdôležitejšia časť vášho klimatizačného systému, ktorá zaisťuje prietok chladiva. Ak začína zlyhávať, všimnete si niektoré z týchto príznakov. Najbežnejšou z nich je klimatizácia, ktorá už viac nevyfukuje. Môžete tiež počuť veľa hluku, ako sú klátiace ložiská alebo pískanie pásu, ak je kompresor zachytený. Spojka kompresora sa tiež nemusí zapnúť a zostane vždy vypnutá. Ak máte s klimatizáciou problém, obráťte sa na Košice autoservis.

Plnenie klimatizácie

Klimatizačný systém je systém vyžadujúci údržbu, mal by sa pravidelne kontrolovať, aby sa predišlo poškodeniu. Pri akomkoľvek náznaku problému je najlepšie navštíviť Auto servis Košice, kde sa vám na vznikajúci problém pozrú, postarajú sa o jeho nápravu, napríklad v podobe plnenia klimatizácie, a zabezpečia aj celkovú kontrolu auta.

TIP NA ZÁVER: Po kontrole kompresora a plnení klímy by sa mal motor naštartovať a prevádzkovať niekoľko minút pri voľnobežných otáčkach. V prípade pomoci sa môžete obrátiť na Košice autoservis.

Profesionálna kontrola auta na pravidelnej báze v Auto servise Košice či v ktoromkoľvek auto servise by mala byť jednou z vašich hlavných povinností, ak chcete predchádzať problémom na cestách.